22 Senelik tecrübemiz ile sizlere daima en iyi hizmeti sunmak için buradayız
Hikaye, Amasra’nın Cenovalılardan Osmanlı hakimiyetine geçtiği döneme rastlar. O zamanlar Amasra, zaman zaman korsan gemilerinin ama genellikle büyük ticaret gemilerinin sıkça uğradığı, bölgenin en önemli limanlarından biridir ve bu önemli liman kasabasının büyük bir kalesi bulunmaktadır. Olabilecek saldırıları önceden haber alabilmek için bölgede deniz yolu üzerinde başka bir noktaya daha kale yapmak gereği duyulur. İşte, hikaye, belki de bu kalenin yapılması ile başlar. Şimdiki adıyla Güzelcehisar olan bu köyün koyuna doğal bir nöbetçi kulesi gibi hakim olan kayalıklara bir hisar inşa edilir. Bu hisar, köyü o bölgenin en önemli köyü haline getirir. Kalenin içerisinde hamamlar, fırınlar, evler bulunmaktadır. Kalenin dışında ise kalenin su ihtiyacını karşılamak için su yolları, evler ve bir de küçük bir saray inşa edilir.
İşte bu dönemde, aslında asıl geçim kaynağı denizcilik olan bu köyde, nedendir bilinmez, denizden uzaklaşmış, köyün yukarılarına doğru, denizden uzakça bir yerde türbenin yakınlarında ailesi ile birlikte yaşayan güzel bir kız varmış. Öyle güzelmiş ki görenlerin tekrar görebilmek için yollarını değiştirdiği, kalbini kaptıranların karasevdalara tutulduğu ama hiç kimsenin, kalbini kazanamadığı bir güzel kız.
Bir gece, herkes uykudayken, Karadeniz her zamankinden daha hırçın patlamış. Gecenin zifiri karanlığında, Amasra’ya varabilmek için yola çıkmış büyük bir ticaret gemisi kendisini yutmaya çalışan dev gibi dalgalarla savaşırken tam da yorgun düştüğü bir anda bu köyün kalesindeki ışıkları fark etmiş. Kaptan son bir çabayla gemisini köye doğru çevirmiş ve Karadeniz’in hırçın dalgalarından bu köyün sakin ve güvenli koyuna sığınarak kurtulmuş. Gün ağarmak üzereymiş, deniz ise geminin koya girmesi ile hırçınlığından vazgeçmiş, sakinleşmiş.
O gün kaptan gemiyi onartmak ve bir an önce yola tekrar çıkabilmek amacıyla geminin ihtiyaçlarını karşılamak için köye çıkmış. İşte ne olduysa o zaman olmuş, köyün en güzel kızını, köylülerin dediği gibi, güzelce kızı görmüş. O anda o da kalbini güzelce kıza kaptırmış. Birkaç gün içerisinde gemi onarılmış ama kaptan kalbini güzelce kıza kaptırmış bir kere, ne o gün nede ondan sonraki günlerde köyden ayrılamamış. Köyden ayrılamıyormuş ama zaman zaman kızın kaçamak bakışlarını yakalasa da sanki birileri ya da bir şeyler varmış kızla arasında. Ve sonunda aşkını kalbine gömerek köyden ayrılmaya karar vermiş.
Akdeniz sahillerini aratmayacak güzellikte incecik kumlara sahip kumsalında dingin, koyu turkuaz renkli denizin ve güneşin eşliğinde plaj keyfi yapabilirsiniz.
Batı Karadeniz’in eşsiz ormanlarında güvenle traking yapabilir, Özellikle tarihi kale kalıntılarına yaklaşık 1.5 km lik bir mesafe de doğanın her türlü kokusunu ve güzelliğini hissederek mini bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Hisar kalıntılarına ulaşıldığında, Güzelcekızın Kaptanı beklediği bıldırcın boğazının hemen yanındaki hisardan Karadeniz’in uçsuz bucaksız, adeta insanın ruhunu yıkayan manzarasını izleyerek kıymetli ve unutulmaz saatler geçirebilirsiniz.
*** Hemen sahilde bulunan sandallardan kiralayarak, balığa çıkabilir kendi balığınızı kendiniz tutmanın keyfini yaşayabilirsiniz.
*** Günbatımı bir İzmir’de bir de Güzelcehisar’da bu kadar güzeldir. Hisar Pansiyon’un muhteşem bir manzaraya sahip restoranında gün batımının gökyüzünü eşsiz renklere boyayıp denizle oynaşmasını seyrederek keyifli ve unutamayacağınız bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Ya da arka bahçede doğayla iç içe mangal keyfi yapabilirsiniz.
*** 80 milyon yıl yaşında olan ve dünyada sadece birkaç yerde bulunan dünya mirası olarak tescil edilmiş Lav sütunlarını görüp inceleyerek ve fotoğraf çekerek ilginç, nadide ve özel anılarınız arasında yer alabilecek anlar yaşayabilirsiniz.
Bartın il merkezine 17 km uzaklıkta tarihle doğanın iç içe olduğu Güzelcehisar Köyü, Karadeniz sahilinde orman alanları, denizi, kumu ve eşsiz günbatımı ile görenleri büyüleyen, görülmesi gereken önemli bir cazibe merkezidir. 59 km kıyı şeridine sahip Bartın’ın önemli turizm alanlarından biridir.
850 m sahili bulunan Güzelcehisar, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistler için bir çekim merkezi özelliği taşımaktadır. İnce kum yapısından oluşan kumsalı, fazla derin ve dalgalı olmayan sakin denizi ile dikkat çekmektedir ve Bartın’ın en iyi plajları arasındadır. Ahşap yolda yürüyüş yapabilir, seyir teraslarında deniz ve orman manzarasını, lav sütunlarını seyredebilir, gün batımının eşsiz görüntüsünü ölümsüzleştirebilirsiniz. Ücretli otoparklardan faydalanabilir, sahildeki kamp alanlarında çadırda kalabilir, piknik yapabilir, bu alanlardan şemsiye ve şezlong kiralayabilir, restoranlarda yemek yiyebilirsiniz.
Tarih ve doğanın iç içe olduğu Güzelcehisar’ın en önemli özelliği 80 milyon yıllık lav sütunlarına sahip olmasıdır. Volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşmesi sonucu simetrik bir yapıya dönüşen ve Türkiye’de jeolojik miras envanteri içerisinde yer alan Güzelcehisar Lav Sütunları, dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumları arasında yer almaktadır. Dünya’da Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kaliforniya’da bulunan lav sütunları, Türkiye’de yalnızca Güzelcehisar’da bulunmaktadır ve doğal miras olarak kabul edilmiştir.
Her geçen yıl ziyaretçi sayısı artan Güzelcehisar Lav Sütunları’ nın Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA)’ nın 2016 yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında, Bartın Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bartın Üniversitesi ve Bartın İl Özel İdaresi’nin “Bartın İli Güzelcehisar Lav Süütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi” ile uluslararası ölçekte turizme kazandırılması hedeflenmektedir.
Sahilden yaklaşık 30 dakikalık yürüme mesafesinde olan Güzelcehisar Kalesi’nin Cenevizliler döneminden kaldığı bilinmektedir. Ancak günümüze kadar küçük bir kısmı ayakta kalabilmiştir. Köy içinden patika yollardan geçerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Kaleye çıktığınızda hemen karşıdaki lav sütunlarını ve Güzelcehisar’ın yeşil ve maviden oluşan eşsiz manzarasını seyredebilirsiniz.
Güzelcehisar-Zonguldak arası: 79 km
Güzelcehisar-Bolu arası: 156 km
Güzelcehisar-Ankara arası: 284 km
Güzelcehisar-İstanbul arası: 428 km
Bartın Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde otobüsten indikten sonra ücretsiz servisler ile ya da taksi ile İnkum durağında inebilir, Güzelcehisar otobüslerine binebilirsiniz. Yaklaşık 30 dakikalık bir otobüs yolculuğundan sonra Güzelcehisar’a varabilirsiniz.
· Amasra Kalesi
· Çekiciler Çarşısı
· Bedesten
· Kuşkayası Yol Anıtı
· Kemere Köprü
· Direkli Kaya
· Cenova Şatosu
· Fatih Camisi
· Şapel
· Amasra Müzesi
· Değirmenağzı Şelalesi
Gölderesi Şelalesi
Güzelcehisar Plajı
· İnkumu Plajı
· Mugada Plajı
· Hatipler Plajı
· Büyük Kızılkum Plajı
· Amasra Plajı
· Bozköy Plajı
· Çakraz Plajı
· Göçkün Plajı
· Kurucaşile Plajı
· Tekkeönü Plajı
· Kapısuyu Plajı
· Karaman Plajı
Yapılan araştırmalara göre Bartın yöresine ait 100’den fazla yemek çeşidi bulunmaktadır. Ancak değişen beslenme alışkanlıkları ve kentleşme ile birlikte, beslenme kültürü oldukça değişime uğramıştır. Günümüzde hala tadına bakabileceğimiz yemeklerimiz ise aşağıda listelenmiştir.
2000 yılında Milli Park olarak ilan edilen Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu ve Bartın illeri sınırları içinde bulunmaktadır. Bartın merkeze 16 km, Kastamonu merkeze ise 80 km mesafedeki Park, 37.754 hektarlık bir alana sahiptir.
Küre Dağları Milli Parkı Avrupa’da korunması gereken 100 orman sıcak noktası içinde yer almaktadır. Park, barındırdığı 129 kuş türüyle orman kuşları bakımından “Türkiye’nin Önemli Kuş Alanları” listesinde yer almaktadır. Bunun yanında 1050 bitki türünü içermekte ve 43 tür bitki dünyada sadece burada yaşamaktadır. Alanda 71 farklı memeli ve sürüngen türünün yaşadığı tespit edilmiştir. Ayrıca vaşak, yaban kedisi, susamuru, bozayı ve ulu geyik gibi memeli türleriyle birlikte Türkiye’de yaşayan 132 memeli türünün 30 kadarını üzerinde barındırmaktadır.
2012 yılında Pan Parks olarak ilan edilen alan, ender milli parklar arasında yer almaktadır. Milli Park içinde doğal hayata yönelik köy evlerinde pansiyon olarak konaklama imkanları oluşturulmuştur. Milli Park’ta doğa aktivitelerinde bulunmak, fotoğraf, video çekimleri yapmak için Milli Parklar Müdürlüğü’nden izin alınması ve alan kılavuzları eşliğinde gezilmesi gerekmektedir. (4 Mevsim Bartın Turizm Rehberi)
Canlı Destek Hattı